Nacka Värmdö Posten blev Årets gratistidning 2020

Foto Bosse Johansson

Välkommen att tävla i årets gratistidning!

Var med och tävla 2021 

Tävlingen årets gratistidning är inne på sitt 13:e år och syftar till att stimulera och utveckla Sveriges alla gratistidningar. Tävlingen är öppen för medlemmar i Gratistidningarnas branschorganisation. Tävlingen har under åren växt och numera skickar merparten av Sveriges gratistidningar in bidrag som de är stolta över. Bidrag som visar höjdpunkter från året. Att utse bidrag stimulerar medarbetare på tidningen och skapar en ”vi-känsla” på tidningen. På så sätt är alla vinnare och hela Sveriges samlade skara av gratistidningar höjer sig och sporras till att göra ännu bättre tidningar. Det kallar vi på Gratistidningarna vinst!

Inbjudan att tävla 

Tävlingsanmälningar är välkomna ! 
Senast 23 januari vill vi ha dina bidrag

Klart att ni skall vara med och tävla!

Fundera nu på vad ni skapat under våren och hösten som är värt att tävla med!

Samtliga kategorier kostar 500 SEK i tävlingsavgift

Tävlingen är indelad i tre huvudkategorier

Journalistik

Årets Reportage – Sport, kultur

Artikeln eller reportaget skall spegla det som sker i det lokala samhället. Vara engagerande, erbjuda en intressant och bra upplevelse och beröra den lokala läsaren. Juryn bedömer även val av ämne, stil, språkbruk, intervjupersoner utifrån den lokala läsarens perspektiv. (Reportaget skall vara max 1 helsida)

Årets Reportage – Samhälle

Artikeln eller reportaget skall spegla det som sker i det lokala samhället. Vara engagerande, erbjuda en intressant och bra upplevelse och beröra den lokala läsaren. Juryn bedömer även val av ämne, stil, språkbruk, intervjupersoner utifrån den lokala läsarens perspektiv. (Reportaget skall vara max 1 helsida)

Årets Grävjobb

(Ingen begränsning i storlek)

Årets Artikelserie

(Ingen begränsning i storlek)

Årets korta artikel

Här vill vi premiera snärtiga korta artiklar från lokalområdet. Läsarperspektivet är helt i centrum här. Artikeln skall vara relevant, aktuell och gärna underhållande för läsaren. (Formatet är max 2000 tecken och max 1 kvartsida tabloid)

Jury presenteras i januari

Försäljning

Årets EFFEKTivaste annons

Tävla med era bästa och effektivaste kampanjer som ni skapat för era kunder. Ni skall kunna visa på vilken mätbar EFFEKT kampanjen haft och vilken kundnytta den gjort.

Årets lokalinsats

Gratistidningen får och tar en allt större och viktigare roll i det lokala samhället. Därför prisar vi dem och lyfter fram alla de fina samhällsinsatser som lokala gratistidningar gör runt om i landet. 

Årets förnyare

Här tävlar vi i nyskapande försäljning. Nya koncept, nya idéer, nya kunder, nytt kreativt temainnehåll etc. Kort och gott – Årets initiativ visar på nya intäkter för tidningen. Initiativet skall redovisa försäljning i intäkt, volym, procent eller vara mätbar på något sätt.

Jury presenteras i januari

 

Läsarupplevelsen

Årets Bild

Här bedöms hur man med bildspråk speglar det som sker i det lokala samhället. 

Årets Lokalsajt

Juryn bedömer både innehållet och upplevelsen. Innehållet skall vara lokalt, relevant, och till nytta för läsaren. Upplevelsen bedöms efter design, snabbhet och användarvänlighet.

Årets Första sida

Första sidan får större och större betydelse för Gratistidningen. Genom ettan lockar vi nya läsare. Unga medborgare anger att de är intresserade av lokala nyheter och genom ettan kan vi locka både dem och andra till att lyfta tidningen och börja läsa. Därför får ettan en allt större och viktigare roll för tidningen.

Juryn belönar en bra etta, där kombinationen mellan foto, redaktionellt innehåll och annons lockar till mer läsning inne i tidningen.

Årets Gratistidning

Här bedömer juryn helhetsintrycket av tidningen. Tidningen skall uppfylla stadgarnas krav:

  1. ha en ansvarig utgivare och iaktta pressetiska regler
  2. ha minst 25% redaktionellt innehåll, varav 60% är egenproducerat
  3. ges ut med minst 11 nummer per år
  4. ha en hushållstäckning i spridningsområdet om minst 90%, undantaget ”Nej tackade”
  5. respektera sina läsare och ”Nej tack till gratistidning”
  6. ha diversifierade annonsörer, 

Tidningen skall erbjuda läsaren ett relevant, aktuellt och journalistiskt lokalt innehåll.

Erbjuda läsaren en positiv tidningsupplevelse.

Tidningen skall också kunna visa på ekonomisk stabilitet genom positiv utveckling eller ett positivt resultat.

Jury presenteras i januari