Det nalkas jul…

Mathias Bång STT.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Och med den en behövlig paus i för många en stressig tidningsvardag kanske…

Dags att summera året snart. Med summera tänker många på att summera försäljningen och tidningens resultat och det är såklart viktigt. Men vi skall heller inte glömma att summera all den nytta som tidningen gjort för de många lokala invånarna genom sina berättelser om vardagen och livet lokalt.

Gratistidningen har en väldigt viktig funktion som ett ”nyhetskitt” i lokalsamhället. Annonsörer kan gratistidningen informera och erbjuda och hålla igång sina affärer lokalt, institutioner och föreningar kan aktivera sina anhängare och medlemmar. Kommunen kan hålla sina invånare informerade om vad som sker.

Tidningen och alla dess medarbetare fyller i sanning en verkligt viktig roll lokalt.

I mediepolitiska sammanhang råder det oro för vad som sker med lokaldemokratin när dagstidningarna inte längre har råd att bevaka mindre orter och kommuner. Ett särskilt stöd är föreslaget för att stötta vita fläckar med journalistik. Mer om det efter nyår.

Samtidigt så upplevs Gratistidningen som som en allt bättre tidning av läsaren. Gratistidningen är det mest lokala mediet. Gratistidningen uppskattas mer och mer för sitt redaktionella innehåll, givet jämte lokala bra erbjudanden i annonserna. Gratistidningen läses längre tid per sida jämfört med dagstidningen. 30 sekunder per sida jämfört med 20 i den prenumererade tidningen. Det är starka bevis för att Gratistidningen uppskattas och starka värden för annonsören att utnyttja. Det är historier som vi alla måste gå ut och berätta, om och om igen!

 

Ingen når och berör så många lokalt som den lokala gratistidningen.

 

I skrivande stund sitter min redaktion och väljer ut bidrag för nästa års tävling – Årets gratistidning! det skall bli spännande att se vilka bidrag vi kommer att skicka in. Har ni skickat in? om inte är det dags att börja kika på det, i mitten av januari skall bidragen vara inskickade. Oavsett om vi nomineras eller inte så är tidningen vinnare genom att tävla. Vi strävar nämligen efter att bli bättre, ge läsaren en bättre tidning, en bättre upplevelse. Vi strävar efter att erbjuda nya idéer och ”produkter” till annonsörerna. Den 29 mars får vi veta om vi vinner något, då avgörs vem som blir årets gratistidning.

 

Den 29 mars är också dagen för årets branschdag! Den går av stapeln på anrika Berns i Stockholm. En dag fylld av bra talare, värdefullt nätverkande, nya idéer för bättre tidning och bättre affärer. Boka upp dagen redan nu i din och dina medarbetares almanacka.

 

Vi ses då och tills dess önskar jag er en riktigt God Jul och ett Gott och framgångsrikt Nytt år!

 

Mathias Bång

Ordförande

Gratistidningarnas Förening