ALLA VINNARE I ÅRETS GRATISTIDNING

Gratistidningarna 2022
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Varbergs Tidning är Årets lokala Nyhetstidning

Fredagen den 31 mars firades årets branschdag för gratistidningar med prisutdelning i tävlingen årets gratistidning. 12 priser i olika kategorier delades ut under pompa och ståt! Här är alla vinnarna!

(Fotografier av Bosse Johansson)

Vinnare av Årets reportage Samhälle

Mitt i Sollentuna

“Miljonären Günther lever ett liv fullständigt fritt från lyx “

”Ett bra reportage behöver inte vara långt. Det viktiga är att ämnet är angeläget och spännande, och att det väcker eftertanke och funderingar. Är det dessutom berättat med bra flyt och roliga detaljer är det en given vinnare. Reportaget om miljonären som sparar, inte för att han måste utan för att han tycker det är viktigt, förtjänar en mycket större publik än läsekretsen i Sollentuna.”

Journalist: Tomas Stark

 

Vinnare av Årets reportage Sport & kultur

Tidningen 7

“Stefan Löfvén – För nöjes skull”

”Lokaljournalistik i vardagen handlar om en ständig jakt på uppslag och vinklar. Att hitta nya sätt att berätta på är en stor utmaning. Vinnaren i den här kategorin har lyckats stort med att lyfta ett, i det närmaste uttjatat, ämne till en ny nivå. Läs Tidningen 7 och du får veta något om Stefan Löfven som du garanterat inte visste.

Text: Tommy Ehlin. Foto: Håkan Nordström. Grafiker: Kamilla Åhlander. 

Vinnare av Årets gräv eller artikelserie

Mitt i Upplands Väsby

“Lokala politiker gick före i vaccinkön”

”Tricket med bra lokaljournalistik är att tänka ett varv till. Inte stanna vid att göra som man alltid gjort, inte släppa en fråga bara för att den blivit gammal. Att följa upp en gammal nyhet kan bli det bästa reportaget. Mitt i Upplands Väsby gör det till synes självklara, men som alltför sällan blir gjort, och levererar därmed årets bästa reportage”

Text: Charlotte Arwedsson. Redaktör: Matilda Klar 

Årets journalist – Ingrid Johansson 

”Med modet att lyfta fram det obekväma i lokalsamhället, förklara komplicerade frågor och förmågan att sätta fokus på, det som i vanliga fall är vita fläckar på kartan, för de stora nyhetstidningarnas bevakning, utmärker sig årets journalist. Med stort engagemang fångar hon läsarna med angelägen journalistik och är en stor förebild för branschens utveckling. Grattis årets journalist – Ingrid Johansson på Lokaltidningen Mitt i”

Fotograf: Josefin Petersson 

Årets annonskampanj

Östgötatidningen

Swedex – employer branding 

En innovativ annonskampanj som förenar verklig kundnytta med att kreativt hitta nya kundgrupper, på ett sätt enbart ett framåtlutat och affärsdrivet lokalmedia kan – starkt jobbat Östgötatidningen”

Ansvariga: Åsa Brage och Mirre Olsson 

Årets Lokala insats

Lokaltidningen Mitt i  – #EttStockholm

”I en segregerad storstad, tar vår vinnare sitt ansvar att minska polariseringen, genom en originell artikelserie där läsarna möter stockholmare från stadens alla hörn, med sina olikheter som enda gemensamma beröringspunkt – ett stort grattis Mitt i”

Ansvarig: Petter Beckman

Årets säljare – Tobias Gustavsson

Markbladet / Varbergs Tidning

“Vår vinnare har under 2022, trots en hårt konkurrensutsatt marknad, lyckats skapa goda resultat i flera titlar och samtidigt ökat sin individuella försäljning med imponerande 75% (!!) En unik prestation värdig vinnaren – Tobias Gustavsson!”

Årets Digitala insats 

Fokus Finspång – Finspång appen

“Vår vinnare har genom tekniken gjort sig tillgänglig på alla plattformar, med ett begränsat men noga utvalt innehåll. Med fokus på dagsaktuella och lokala publiceringar, i kombination med möjlighet till interaktion från besökarna – har man framgångsrikt utökat gratistidningens funktion och räckvidd”

Årets Första sida

Mitt i Upplands Väsby

“Visst går det att vara lekfull men ändå bjuda på en bra nyhetsetta! Här bjuds vi på lustfylld rubriksättning i den högre skolan”

Ansvariga: Redaktör Matilda Klar, redigerare Love Lind 

Årets Bild

Östra Sörmlands Posten

– Baklucka i Hölö, kriget i Ukraina

“En talande bild som påminner oss om ”det som förändrade världen 2022”. Ger även en hoppfull tanke om den medmänsklighet som världen visade”

Fotograf: Johan Karlsson

 

Årets Lokala magasin

Tidningen 7

“Ett snyggt magasin som är så lokal man kan bli. Bra mix av lokala reportage, lokala annonser och även den lokala information läsaren behöver.”

Ansvariga: Alla medarbetare på “7an” 

 

Årets Lokala Nyhetstidning

Varbergs Tidning

“Att gammal inte behöver vara äldst är denna pigga nykomling ett lysande exempel på. Bredd och djup med det lokala i förarsätet – helt enkelt en nyhetstidning av rang”

Ansvariga: Redaktionen