Alla vinnare i tävlingen årets gratistidning

Gratistidningarnas prisgala 2019
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Årets Gratistidning

Annonsbladet Dalarna

Ansvarig utgivare: Tomaz Andersson

För att i en välmatad tidning med närhet till det lokala samhället lyfta fram människor och det vardagliga livet såväl i redaktionellt innehåll som i lokala annonser. Därtill med en ren och snygg typografi, bra bilder och välskrivna texter. Den här vinnaren lever upp till löftet att hålla läsarna varma och vakna varje vecka.

Gratistidningarnas prisgala 2019

Årets effektivaste kampanj

Kristianstadsjournalen
ICA Maxi

Ansvarig: Marie Wramås, grafiker

Med ett kreativt nytänk och en modig kund vågade man gå från vara/pris till engagemang och inspiration. Med ett uppslag i Kristianstads Journalen har Goldhat lyckats att skapa en ökad försäljning för ICA MAXI Kristianstad i det dyrare specialsortimentet. Dessutom har kundens kännedom om butikens bredd vad gäller avdelningar och utbud, så som catering, bake-off ökat. Från ett första uppslag har detta nu blivit en återkommande kampanj.

Gratistidningarnas prisgala 2019

Årets ”kunderövring”

Tidningen 7an
O-ringen

Ansvarig: Ulf Eklund och Johannes Jonsson Grafiker: Kamilla Åhlander

En smart och välplanerad insats som gjorde det möjligt att greppa möjligheten när den uppenbarade sig. O-ringen är en av Sveriges största idrottsevenemang med nära 11 000 tävlande och med daglig mediebevakning i TV, radio och tidningar. Inte bara satte Tidningen 7 höga kusten och Örnsköldsvik på kartan, man såg också till att få ut en 80 sidig tidning med ett fullmatat innehåll till alla tävlande med information, nyheter, tips och kommersiell nytta. Ett lysande exempel på nytänkande och win-win!

Gratistidningarnas prisgala 2019

Årets Initiativ

Skärholmen Direkt
Skärholmsandan

Ansvarig: Petter Beckman

En lokaltidning ska spegla områdets själ och karaktär. Men om den image som finns är lite skamfilad och området har tveksamt rykte kan lokaltidningen också bli en röst som kan påverka uppfattningen genom initiativ som engagerar både läsare, kommunen och kommersiella aktörer. Skärholmen Direkt är just ett sådant exempel på samverkan och handling, där tidningen agerade motor i ett nätverk i samband med Skärholmens 50-årsjubileum och där man visade det goda exemplens makt hela 24 gånger. I sanning ett gott initiativ och ett gott exempel för alla lokaltidningar!

Gratistidningarnas prisgala 2019

Årets Reportage, politik, samhälle, näringsliv

Järfälla Tidning
Kvinnliga poliser i 60 år


Ansvarig: Louise Bornhall, Foto Mikael Andersson

Firandet av av 60 år med kvinnliga poliser i Stockholm gjorde Järfälla Tidnings duo Louise Bornhall och Mikael Andersson till ett mycket läsvärt och detaljrikt reportage som också blev ett fascinerande stycke samtidshistoria.

Gratistidningarnas prisgala 2019

Årets Reportage, Sport, kultur, nöje

Mitti Stockholm
Cyklister i Stockholm förr och nu

Ansvariga: Stefan Källstigen (text och bild)

I ett lovvärt samarbete med Nordiska museet har Mitt i Stockholms Stefan Källstigen skapat ett fascinerande reportage där tider ställs mot varandra och bild och text, liksom print och digitalt, kompletterar varandra på bästa sätt.

Gratistidningarnas prisgala 2019

Årets Korta artikel

Nacka Värmdö Posten
Världen i Nacka & Värmdö

Ansvariga: Hanna Bäckman

Ett enkelt men överraskande och mycket väl utfört journalistiskt arbete. Med glimten i ögat tar Hanna Bäckman och Nacka Värmdö Posten med oss på en jorden runt-resa – i Nacka och Värmdö. 

Gratistidningarnas prisgala 2019

Årets Artikelbild

Markbladet
Käpphästridning

Foto: Christer Hansson

Käpphästridning är en udda sport på frammarsch som lockar framför allt unga deltagare och ännu så länge mest tjejer. Christer Hansson på Markbladet har fångat farten, glädjen och entusiasmen i denna oemotståndligt medryckande bild.

Gratistidningarnas prisgala 2019

Årets Gräv i Gratistidning 

Nacka Värmdö Posten

Giftutsläpp i Farstaviken

Ansvarig: Charlotta Westling

Tålmodigt, skickligt och kompromisslöst har Charlotta Westling på Nacka Värmdö Posten avslöjat giftutsläpp vars konsekvenser är skrämmande. Det darras nog en hel del på manschetterna hos såväl de anklagade företagen som på Länsstyrelsen och i kommunhuset. 

Gratistidningarnas prisgala 2019

Årets Lokalsajt

Mitti.se

Ansvariga: Redaktionen på Mitti

Med en angelägen och proffsig lokal journalistisk bevakning lockas läsarna vidare på sajten som också erbjuder allt om – och lite till – när det gäller evenemang och underhållning. Sajten är mitt i prick när det gäller utformning, typografi och guidning. En positiv helhetsupplevelse där läsaren får koll på både det lokala och hyperlokala i en snygg användarvänlig förpackning. 

Gratistidningarnas prisgala 2019

Årets Etta

Nacka Värmdö Posten

Ansvarig:Hanna Bäckman (redigering), Jenny Frejing (foto)

Inte bara den varma årstiden lockar, utan även helheten i bild, text och layout. Inspiration och information med en vinnande värme! Dessutom ett smörgåsbord med många angelägna lokala nyheter som lockar till läsning. Nacka Värmdö Posten blir i tävlingen just också ”Årets Etta”!

Gratistidningarnas prisgala 2019

Årets lokalinsats

Lokaltidningen Mitti

”Min Lokala hjälte”

Ansvarig: Anna Körnung

I en värld där varje ”nyhetsflash” innehåller ett våldsbrott eller en katastrof, är det befriande att en lokal tidning publicerar goda historier om människor som gör gott. 
Mitti glädjer och visar upp förebilder. Förhoppningsvis inspireras andra läsare till att göra gott. Förhoppningsvis inspireras andra gratistidningar att hylla sin lokala hjälte…

Gratistidningarnas prisgala 2019

Fotograf: Bosse Johansson

Gratistidningarnas Branschorganisation 2019-03-30

För mer info

Mathias Bång, ordförande, 0705-544040, mathias.bang@stthuset.com

Dennis Oscarsson Krook, +46 708 992901, dennis@gratistidningarna.se