Kurs i AI för journalister

Double exposure of creative artificial Intelligence symbol with hands typing on laptop on background. Neural networks and machine learning concept
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest


– med praktisk tillämpningKursen genomförs digitalt via Zoom så att man kan medverka oavsett var i landet man har sin redaktion.
Tre kurstillfällen à 2–2,5 timmar, 13, 20, 27 september

Innehåll och konkret värde
Hur kan man använda AI-verktyg som journalist? Vilka är möjligheterna och fallgroparna? I den här kursen – första i sitt slag –  introducerar vi redaktionell AI på ett handgripligt och praktiskt sätt. Du kommer att kunna använda AI i ditt dagliga arbete direkt efter kursen och känna dig trygg i hur och vad AI kan användas till för att hjälpa dig effektivisera ditt journalistiska arbete. Du bör inte missa denna kurs!

Tillfälle 1: 
AI som skrivkompis 
13 september kl. 10-12.30

Hur kan man använda chatbotar som ChatGPT som journalist? Och hur ska man inte använda dem? 
Vi varvar kort teori med praktiska övningar i AI-verktyg för rewrites, rubriksättning, versionering, textsammanfattning med mera. 

Tillfälle 2:
Bild
, juridik och publicistik 
20 september kl. 10-12.30

Dagens praktiska övningar blir i bildgenerering. Vi använder AI-verktyg för att generera publiceringsbara bilder.
Vi djupdyker även i teori, juridik och publicistik. Hur funkar AI-verktygen? Vilken rätt har man som publicist till materialet? Och vad ska man tänka på om man publicerar AI-genererat innehåll? 

Tillfälle 3:
AI för research 

27 september kl. 10-12.30

Så använder du AI-botten i din research. Vi lär oss att chatta med pdf- och Excel-filer för att hitta nyheter. Vi tittar även på tekniker för att bolla uppslag och komma på intervjufrågor.
 
Lär av de bästa
Kursen leds av några av Sveriges ledande datajournalister. Leo Wallentin (bilden) och Jens Finnäs är grundare av nyhetstjänsten Newsworthy med över fem års konkret erfarenhet av redaktionell automatisering. Lasse Edfast är frilansjournalist, dokumentärproducent och researcher. 
  
Pris: 4500 kr för medlemmar för alla tre kurstillfällena.
(vid fler deltagare från samma tidning betalar ni 2000 kr för tillkommande deltagare)
(icke medlemmar 6500 kr)
Max 20 deltagare
OBS ANMÄLAN SENAST 5 SEPTEMBER