Nominerade till pris i tävlingen Årets Gratistidning del 3

ÅGT del 3
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Pressmeddelande

2019-02-28

Kategorierna: 

Årets Lokalsajt
Årets Etta
Årets Gratistidning

På Branschdagen den 29 mars avslöjas alla vinnarna, men att vara nominerad är en vinst i sig! Ett bevis på att tidningen, medarbetarna och alla inblandade har gjort något utöver det vanliga! Att man ansträngt sig och genom tro och vilja skapat ett större värde! 

Jury:Gunnar Nygren, professor i journalistik,  Södertörns högskola, Cristel Copp, Professor i kommunikation, Göteborgs universitet, Ulrika Hyllert, ordförande journalistförbundet, 


Nominerade till Årets Lokalsajt

Juryn bedömer både innehållet och upplevelsen. Innehållet skall vara lokalt, relevant, och till nytta för läsaren. Upplevelsen bedöms efter design, snabbhet och användarvänlighet

NVP.se

Ansvariga: Redaktionen
(webbredaktör Anna-Karin Blom)

“Med ett stadigt flöde av publiceringar och många möjligheter till fördjupning och vidareläsning erbjuder nvp.se en relevant källa till lokala nyheter i Nacka och Värmdö”

Mitti.se

Ansvariga: Redaktionen på Mitti

“mitti.se har flyttat fram positionerna och levererar en sajt till stockholmarna med lokala, informerande, överraskande, guidande och underhållande nyheter”

Stockholmdirekt.se

Ansvariga: Direktpressteamet

“StockholmDirekt erbjuder välpaketerade pushnotiser, artiklar och rörligt material, och på sajten ryms såväl udda berättelser och stora personligheter som brinnande just nu-händelser och avslöjanden”

Nominerade Årets Etta

Ettan få större och större betydelse för Gratistidningen. Genom ettan lockar vi nya läsare. Unga medborgare anger att de är intresserade av lokala nyheter och genom ettan kan vi locka både dem och andra till att lyfta tidningen och börja läsa. Därför får ettan en allt större och viktigare roll för tidningen.Juryn belönar en bra etta, där kombinationen mellan foto, redaktionellt innehåll och annons lockar till mer läsning inne i tidningen.

Järfälla Tidning

Ansvarig: Redigering: Håkan Kjellgren /Foto: Mikael Andersson

“Redigeraren knöt ihop tema ettan på ett fint och fyndigt sätt, som enkelt förklarade specialnumret – och gav en riktig sommarfeeling strax innan semestern!”

Nacka Värmdö Posten

Ansvarig:Hanna Bäckman (redigering), Jenny Frejing (foto)

“Sol, vind och vatten, dubbla ettor och dubbla ordvitsar. Vad mer kan man önska av en förstasida”


Södermalmsnytt

Ansvariga: Christian Williamsson,  Direktpress produktionsbolag Storymark


“Ettan spelar mot filterbubblor och en hotande omvärld, det lilla lokalsamhällets kamp mot universum – och kanske dess självklara plats däruti. “

Nominerade till Årets Gratistidning

Här bedömer juryn helhetsintrycket av tidningen. Tidningen skall:

1. Uppfylla tröskelkrav enligt stadgar

– Ha en ansvarig utgivare och iaktta pressetiska regler
– ha minst 25% redaktionellt innehåll, varav 60% är egenproducerat
– ges ut med minst 11 nummer per år
– ha en hushållstäckning i spridningsområdet om minst 90%, undantaget ”Nej tackare”
– respektera sina läsare och ”Nej tack till gratistidning”
– ha diversifierade annonsörer, dvs en kundtidning eller medlemstidning är ej att betrakta som lokal gratistidning.

2. Erbjuda läsaren ett relevant, aktuellt och journalistiskt lokalt innehåll.
3. Erbjuda läsaren en positiv tidningsupplevelse.
4. Tidningen skall också kunna visa på ekonomisk stabilitet genom positiv utveckling eller ett positivt resultat.

Botkyrka Direkt

Ansvarig utgivare: Petter Beckman

“Kombinationen av engagemang, lokal förankring, nyhetsnäsa och en ambition att tackla samtidens svåraste frågor på ett konstruktivt och hoppingivande sätt präglar denna utmärkta lokala gratistidning”

Bålsta Bladet

Ansvarig utgivare: Ove Rickardsson

“UpplandsBroBladet “Bubben” har delats ut i kommunen sedan starten 1971. 2016 gjordes annonsbladet om till en lokal gratistidning. Medarbetarna var alla övertygade om att en lokal gratistidning med lokala nyheter skulle vara ett starkare kort i framtidens lokalmarknad. Redan det första året växte intäkterna med drygt 1 miljon kronor och Bålstas medborgare har fått en egen lokal tidning”

Annonsbladet Dalarna

Ansvarig utgivare: Thomaz Andersson

“Annonsbladet Dalarna lever inte längre upp till sitt namn. Det är istället fem riktigt bra lokala gratistidningar som erbjuder läsaren en trovärdig lokal miljö där innehållet är kopplat till den ort där de ges ut. Samma erbjudande ges annonsören som inser värdet och bidrar till att tidningarna i företaget är en stabil stark affär och lovar lokal journalistik ute i landet”

Vi lyfter på hatten, gratulerar de nominerade och håller tummarna för dem i finalen! Fredagen 29 mars på Berns får vi veta vilka som vunnit!