PostNord backar på tvådagarsutdelning

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

I fredags kom besked från PostNord att man backar, eller pausar med planen på att dela ut post med så kallad tvådagarsutdelning.

Det var runt årsskiftet som det kom information till Gratistidningarna om att PostNord planerade för en stor test av ”tvådagarsutdelning”. Orsaken var kraftigt vikande brevmängder och dålig lönsamhet i brevaffären. Konsekvensen för gratistidningar som distribueras med PostNord skulle bli utdelning varannan vecka på dag 1 och varannan vecka på dag 2. En lösning som många såg som katastrofal, andra problematiskt och några funderade över hur stor prissänkning det skulle innebära. PostNord hade för avsikt att testa i områden under hösten, detta sköts på framtiden efter möten med Gratistidningarna som framhöll att deras utgivningsplaner sätts under hösten för kommande år och besked på förändringar av denna omfattning måste komma i god tid för att kunna hanteras gentemot annonsörer och läsare.

Gratistidningarna har under våren mött PostNord vid flera tillfällen för att diskutera lösningar som kan fungera för båda parter. Samtidigt som vi arbetat med både PostNord och kulturdepartementet för att få stopp på planerna som vi menar är att försvåra utgivning av tidningar och skulle försämra den lokala journalistiken för större delen av landets befolkning. En journalistik som redan är svårt ansatt idag.

Beskedet att man nu skjuter upp testet i fredags tar vi emot med glädje och tackar PostNord för att de hörsammat sina kunder, gratistidningarna, (jämte andra brevkunder såklart).

Vi ser att det här är en fråga som är viktig att jobba igenom på ett bra sätt. Vi ser just nu även en lite mindre nedgång på breven än vad vi hade planerat för i våra prognoser. Det gör väldigt stor skillnad för vårt ekonomiska resultat. Därför att vi sagt att vi ska fortsätta jobba med frågan och förbereda för ett test lite längre fram, säger Annemarie Gardshol, tillförordnad koncernchef och vd Postnord Sverige, till SVT Nyheter. 

Det är en stor seger för landets alla läsare AB gratistidningar säger Ann Louise Kleen, vice ordförande i Gratistidningarna.

Läs mer här