Årets Gratistidning – alla vinnarna!

prisbild13JC ÅLNT_NVP_WEB
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Årets Gratistidning 2021 - samtliga vinnare

På Gratistidningarnas branschdag den 8 oktober korades tretton pristagare som alla gjort fina insatser genom sina lokala gratistidningar!

Fotograf: Julio C Saint Just 

Årets Lokala Nyhetstidning

Nacka Värmdö Posten

Motivering: Med en ambitiös journalistisk produkt i en elegant redigerad förpackning intar Nacka Värmdö Posten tätpositionen på den lokala gratistidningsmarknaden i Sverige.

Årets lokala magasin

100% Nynäshamn 

Motivering: “Lokal, läcker och läsvärd. 100% magasinskänsla!”

Årets lokala insats

Lokaltidningen Växjö

Lokalt Jävlaranamma

Ansvariga: Sebastian Lindgren, Cecilia Petersson

Motivering: När alla aktörer står förlamade av Coronakrisen samlar Lokaltidningen i Växjö handlare, företagarföreningar, andra medier, handelsplatser och uppmanar invånare att handla lokalt med rubriken – #Lokalt jävlaranamma!
Det kallar vi Lokaltidningsjävlaranamma!”

Årets Annonskampanj

Kristinehamns-Aktuellt

ICA Nyvalls

Säljare: Roland Thomas

Motivering: Med mod och kreativitet har man lyckats särskilja sig i den hårdföraste av branscher. Med färgval, många detaljer och en uttalad retrokänsla har man lyckats bli igenkänd som saluhallen på landet, trots sin diskreta placering någon mil söder om huvudorten. Humor, koppling till medarbetarna, färgglada idéer och associationer till gammalmodiga griffeltavlor har skapat starka personliga annonser som med mycket god respons lockat både gamla och nya kunder.

Årets Gräv i gratistidning

Nacka Värmdö Posten

Skolnedläggningar
Journalist Charlotta Westling, Fotograf  Jenny Frejing

 

Motivering: Den skickliga, envisa och kunnigt grävande journalistiken växer ofta fram, när det fungerar som bäst i samverkan med läsarna som kvitterar tidningens professionalitet med förtroende och engagemang.  Så är det med Årets grävjobb, bevakningen av skolnedläggningar av Nacka Värmdö Posten.

Årets reportage Samhälle

Magasinet VXO

Familjen Jodenius får barn

Journalist: Oscar Appelgren

Motivering: Empati och inlevelseförmåga är ibland förbisedda kvaliteter i journalistiskt arbete. Med dessa förmågor kan man komma riktigt nära och beröra, både dem man skildrar och läsarna. Har dessutom berättelsen ett lyckligt förlopp – årets reportage samhälle är berättelsen om familjen Jodenius i Magazinet.

Årets Lokalsajt

Västerås Tidning

Ansvarig: Peter Alexandersson

Motibvering: vasteråstidning.se har gjort en imponerande resa från att vara en tråkig informationssajt till att vara en integrerad del av ett redaktionellt universum med uppgift att på bästa sätt serva västeråsarna. Det är rappt, skickligt utfört och ett ypperligt skäl att vilja bo i Västerås

 

Årets Artikelserie

Alingsåskuriren

Jag och min sport
Text: Rebecca Hådell

 

Motivering: Att förundras och att vara nyfiken är en port in till engagerande journalistik också i det som verkar vardagligt och nära. Kan man klä nyfikenheten i såväl ord som bild  – och presentera det slagkraftigt då lyfter det, och man får med sig läsarna i ett ”Åh, det visste jag inte”! Årets artikelserie är ”Jag och min sport” i Alingsåskuriren.

Årets bäst redigerade tidning

Nacka Värmdö Posten

 

Redigering: Marina Wiking, Anna-Karin Blom, Hanna Bäckman

 

Motivering: En mycket hög nivå där samspelet mellan artiklar och annonser ger en bra läsupplevelse. Rubriker och foton skapar med professionell layout en fin kontinuitet.

Årets första sida

Nacka Värmdö Posten

Hanna Bäckmann, Jenny Frejing

Motivering: Elegant förstasida, duktigt sammansatt, snyggt foto, som berättar en historia, typiskt för 2020. Många relevanta redaktionella ingångar med olika typer av lokala historier. Annons på förstasidan är också viktigt för en kommersiell tidning.

Årets Nytänkare

Sollefteå Bladet

Livestreamad Musik-Quiz

Ansvarig: Fredrik Lockner

Motivering: Genom att kombinera teknik, den egna personalens färdigheter, liveframträdande och människors barnsliga förtjusning i att tävla skapas en känsla av lokal samhörighet och en unik arena för umgänge mitt under pandemin – en modern lägereld. Alla är vinnare – tidningen, läsarna och annonsörerna. Detta är en idé som förtjänar en vidare spridning utanför den gamla regementsstaden som dessutom snart får uppleva en renässans som just regementsstad.

 

Årets Bild

Tidningen 7

Fotograf: Håkan Nordström

Motivering: Hockeymatch mellan lärare och elever.  En originell bild som för tankarna till ett konstverk. Bilden berättar också positivt om en skola med goda relationer mellan lärare och elever. En tekniskt bra bild med en originell vinkling.

Årets Reportage Sport & Kultur

#Hälsingland

Parkour
Fotograf Emil Gustavsson, Text Anna Franck

 

Motivering: Att fånga den innersta essensen av en skapande verksamhet på papprets plana yta är en utmaning. Årets reportage är lika fyllt av kraft, fart och glädje som någonsin det skildrade: Parkour i #Hälsingland!

Mer info Kontakta
Dennis O Krook
0708992901
dennis@gratistidningarna.se